Overslaan en naar de inhoud gaan

Stresspreventie bij trimconsulten

Ingediend door Joline De Jaegher op

Net als bij alle andere diensten van het centrum besteden we ook bij de vachtverzorging veel aandacht aan het welzijn van jouw kat. Het algemeen welbevinden van je kat staat boven schoonheid. Uiteraard is het wel de bedoeling de gewenste behandeling zo veel mogelijk naar wens uit te voeren. :-)

We gaan met jou graag dieper in op hoe je het gemakkelijkste stress kan voorkomen, hoe we met stress omgaan tijdens een consult en nadien!

perzisch kitten

Voorkom stress bij vachtzorg

Jouw kat leren om gekamd te worden, kan heel wat problemen voorkomen. Zeker bij langharige rassen kan je op regelmatige basis de kam nodig hebben. Als jouw pluizige viervoeter dan meewerkt, is het zowel voor je kat als voor jezelf leuk om te doen!

Het is essentieel om een kat tijdens de eerste socialisatie periode (eerste 7 weken van zijn leven) te laten vervoeren in de transportbox, kammen en hanteren (bvb nageltjes knippen) EN ervoor te zorgen dat dit een aangename gebeurtenis was. Nadien is het belangrijk om dit regelmatig eens te herhalen. Die tweede fase behoort dan niet tot de socialisatie maar kan er wel nog een gewenning plaatsvinden. Stop dus niet om deze handelingen toe te passen. Blijf ze regelmatig doen, hou het kort en leuk! Is je kat al ouder dan is een trainingsprogramma van toepassing. Dit vergt wat geduld en een stapsgewijze aanpak. Leer hierover meer in een trimconsult.

Wat met stress tijdens het consult?

Jouw kat is wanneer ze op locatie gaat in een vreemde omgeving zonder vertrouwde geuren. Ze kan zich rustiger voelen wanneer ze haar eigen geur van thuis meeneemt. Zo zorgen we voor een zo stressless mogelijke behandeling:

  • De kat mag haar vertrouwde geur rond zich heen hebben. We vragen je daarom een eigen dekentje met eigen ‘kattengeur’ en ‘kattenharen’ mee van thuis te nemen. Dit mag tijdens de behandeling onder de kat gelegd worden en geeft een extra veilig gevoel. Neem het dekentje apart mee, zo moeten we dit niet van onder je kat heen halen voor de behandeling start.
  • We voorzien een rustige omgeving, geen lawaai of geur van honden in de buurt!
  • Rustige en zachtaardige aanpak van de trimster zelf met heerlijke kattensnoepjes achter de hand ;-)
  • Herkennen van stresssignalen waardoor we kunnen inschatten wanneer het genoeg is geweest en we zo de negatieve ervaringen beperkt houden en de grenzen van je kat respecteren.
  • Drogen kan in indien nodig gebeuren onder een warmtelamp zonder de kat nog verder te hoeven manipuleren. Wassen gebeurt enkel indien het niet anders kan aangezien dit voor heel veel katten een heel stresserend gebeuren is.

Stress na het trimmen

Meerkatshuishoudens

Indien je meerdere katten hebt en er komt er maar eentje naar het trimsalon voor vachtverzorging, let je best goed op bij het terug samen plaatsen! Katten herkennen elkaar aan hun geur. Door het manipuleren van de ene poes is het mogelijk dat uw kat die thuis gebleven is, de nieuwe geur niet herkent en daardoor je verzorgde kat als een vreemde beschouwt.

Vreemde kat = een bedreiging en vijand!

De oplossing!

Plaats bij het thuiskomen de katten niet onmiddellijk samen. Wrijf de kat die weggeweest is ook in met een dekentje van thuis met haar eigen geur op (niet hetzelfde als welk je meebracht om je kat in het salon extra gerust te stellen want dat omvat ook een nieuwe geur).

Laat dan de katten desnoods een dagje uit elkaars buurt en zicht. Zo kan de kat die even weg was,terug de ‘thuisgeur’ aannemen, zich ook op zijn gemak wassen en zo terug  herkend worden door de thuisblijver.

Wrijf voor het samen plaatsen de katten in met elkaars geur, neem daarvoor een washandje en kijk of ze kopjes geven daar aan, wrijf de ander enkel wanneer ze er zelf kopjes aan geven.
Koppel er terzelfdertijd ook iets leuks aan: spelen of iets lekkers om te eten!

Heb je ondanks ondanks deze tips toch nog problemen tussen je katten, haal ze dan onmiddellijk uit elkaar en contacteer ons voor een gedragsconsult.


 

 

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

Logo kattentaxi Chat-o-Voiture
Kattentaxi

Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Reactie toevoegen

SEO_summary
Hoe doen wij als kattentrimmer aan stresspreventie? Hoe gaan we met stress om tijdens en na de vachtverzorging? Lees hierover meer op onze blog!