Overslaan en naar de inhoud gaan

Overal haar, het is weer die tijd van het jaar!

Ingediend door Joline De Jaegher op

"Overal haar, het is weer die tijd van het jaar!"

maine coon, kat wast zich zelf

Nu de koude, donkere winterdagen stilaan voorbij zijn, geeft het zonnetje steeds vaker het beste van zichzelf. Tijd voor onze katten om afscheid te nemen van hun dikke winterjas. Door het lengen van de dagen worden de nieuwe wolharen die klaar zitten om de oude wolharen te vervangen, weggeduwd, welke vervolgens de huid loslaten en in de vacht terecht komen. Normaal likt je kat deze dan weg bij zijn dagelijkse wasjes maar wanneer er veel haar ineens loslaat, kan deze dat niet meer aan. Wat het gevolg hiervan is weten we als katteneigenaren maar al te goed: haren op je kleren, haren in de zetel,... Kortom: van je huis tot in de auto hangt alles vol kattenhaar.

Tijd om daar iets aan te doen denk je dan, want elke dag beginnen stofzuigen daar hebben we geen zin in. Jouw eerste idee: “Zoveel mogelijk haren uit de vacht van je kat halen door te kammen, want alles wat in je kam zit, komt tenminste toch al niet in de zetel terecht en dan zijn we er sneller vanaf!”. Deze techniek heet “ontwollen”. Helaas, niets is minder waar.
 

Ontwollen doen we niet!

Door te gaan ‘ontwollen’ worden er in principe zoveel mogelijk wolharen uit de vacht gehaald. Maar hierbij worden ook haren uitgetrokken die nog niet klaar waren om los te laten. 
De haren van een kat zitten namelijk los in de haarzakjes. Dit is nodig want als ze op jacht gaan en ze zitten verstopt onder een struik om een prooi te besluipen dan moeten ze zomaar kunnen wegschieten van onder die struik zonder door hun haar vast te blijven hangen aan de takken. 
Je kan dus in principe een kat volledig kaal kammen! En NEE dat is uiteraard niet de bedoeling!
De huid moet wel beschermd blijven tegen o.a. mechanische schade, UV-licht, warmte/koude e.d.. 
Dus gaan de haarzakjes wanneer ze voortijdig zijn leeggehaald “noodharen” produceren. Deze haren zijn helaas van minder goede kwaliteit, welke veel gemakkelijker loslaten en vooral veel klitgevoeliger zijn, met alle gevolgen van dien. 
Door je kat te ontwollen, zal je inderdaad voor even verlost zijn van al die haren in je living, maar voor je het weet krijg je er twee keer zoveel in de plaats en ben je genoodzaakt je kat iedere drie maanden te ontwollen omdat je kat zijn eigen vachtzorg niet meer aankan.
 

Langharige kat met groene ogen

Tijd voor een andere aanpak dus!

Het begint alvast bij het gebruik van het juiste trimmateriaal! Laat al die o-zo-mooi felgekleurde kammetjes van plastic of rubber in de rekken liggen, ze kosten vaak meer en je helpt je kat er minder mee want bvb rubber trekt heel veel haar uit. Heb je er toch al eentje van rubber liggen? Gebruik deze dan om het haar van je zetels en tapijt te halen, dat helpt heel goed :-).

Je hebt slechts drie dingen op je boodschappenlijstje staan:

 • Een wijdgetande, metalen combikam
 • Een slickerborstel met houten handvat
 • Een microvezeldoekje (deze heeft iedereen toch wel in huis, lekker handig toch!)

En niet te vergeten, dit heb je al in huis ;-): Je eigen vingers om te controleren.

Deze materialen helpen je kat om de echte losse haren die op de vacht liggen te verwijderen en lokaal klitten aan te pakken, maar trekken zo min mogelijk overbodige haren uit wanneer je deze op de juiste manier inzet. Want zelfs met het correcte materiaal kan je nog steeds onbedoeld schade aanbrengen in de vacht.
 

Hulp bij trimmen van je kat: slickerborstel, combikam en microvezeldoekje bij verharen of knopen
stofzuiger dyson, ikea roller, rubberen handschoen

Tips om de rui door te komen zonder klitten!

 • Controleer dagelijks met je vingers de vacht op klitten (vooral bij langharige katten)
 • Vind je een klit, pluis deze er dan uit. De haren van een kat zitten los, dus de kans is groot dat je kleine klitten er zo uit krijgt!
 • Krijg je de klit er niet uit met de vingers, neem dan de combikam en trek met de eerste twee tanden van het wijdgetande deel, de klitten er voorzichtig uit.
 • Lukt dit niet meer dan heb je extra hulp nodig en laat je deze er best lokaal uitscheren.
 • Liggen er veel haren op de vacht van je kat? Neem deze er dan af met een vochtige microvezeldoek. Dit bootst gedeeltelijk de tong van een kat na qua structuur!
 • Een ander optie om losse haren te verwijderen is de slickerborstel. Maar deze mag je enkel heel licht over de vacht laten heen gaan, anders ga je terug ontwollen en dat is niet de bedoeling
 • Je gaat dus enkel stukken vacht kammen waar het haar wat in de klit raakt en ENKEL daar, nergens anders.
   

Door vachtvriendelijk te werken, zal de vachtgroeicyclus minder verstoord raken en de ruiperiode beperkt blijven in tijd. Bij kortharige katten komt dit gemiddeld neer op 4 weken. Bij de katten met een langere vacht reken je best op 6-8 weken. Dat klopt, je moet er gewoon even door en daarbij zijn je stofzuiger (investeer in een goede!) en kledingrollers (ikea!) of een rubberen handschoen je grootste vriendjes ;-).

Heb je een kat die extreem veel haar verliest of in de klit zit? Kom dan eens langs voor professionele hulp en advies want sommige vachten vergen wat meer werk en professionele hulp.
Of heb je de indruk dat je kat zich niet goed meer wast op bepaalde plaatsen? Dan kan een check-up door je dierenarts misschien het één en ander ophelderen. Een verminderde vachtzorg, klitten, doffe vacht of extreme haaruitval kunnen namelijk ook een medische oorzaak hebben.
 

Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Advies op maat voor jouw pluizenbol?

Logo kattentaxi Chat-o-Voiture
Kattentaxi

Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

Reactie toevoegen

SEO_summary
Verliest jouw kat extreem veel haar of zit het in de klit? Start dan NIET met ontwollen! Lees snel onze eerste hulp tips!