Overslaan en naar de inhoud gaan

Cat-Stress-List: wat katten op hotel écht stress bezorgt

Ingediend door Joline De Jaegher op

Van chronische stress word je ziek

We doen als kattenliefhebbers al inspanningen om fysiek lijden (zoals bvb. ziek worden) bij katten te vermijden, door o.a. te vaccineren. Dit is al redelijk wijd verspreid dat deze zorg voor katten noodzakelijk is voor een goed welzijn. Maar (chronische) mentale stress kan jouw kat fysiek evenzeer ziek maken! Het is dus uiterst belangrijk om ook daar aandacht voor te hebben! Vaak zijn stresssignalen zeer subtiel en is inzicht van kattengedrag nodig om dit aan te pakken.

Chronische stress zorgt voor een verzwakking van o.a. het immuunsysteem en klachten van het spijsverteringsstelsel. Een kat zal dan vatbaarder worden voor ziektes. In die situatie is elk rechtstreeks of onrechtstreeks contact met vreemde katten te vermijden

kat op hotel

De Cat-stress-list!

Het hotel is opgebouwd in functie van de noden van de kat! Vóór je kan begrijpen waarom we voor deze setting, opbouw en keuze van materialen gekozen hebben is het belangrijk om enkele basisprincipes te kennen van katten. Neem daarom onze CAT-STRESS-LIST eens door:

Het klinkt misschien gek waar katten allemaal stress van krijgen maar wist je dat:

Katten beperkt sociaal zijn, vreemde katten worden doorgaans beschouwd als vijanden.

Katten, aankijken/aanstaren, als eerste vorm van agressie gebruiken om, andere katten weg te jagen en een conflict te vermijden. Alleen het zicht van vreemde katten betekent dus stress! Misschien heb je je kat thuis wel al eens tegen het raam zien plakken wanneer een buurkat passeert? 
Op neutraal terrein (dus ander terrein dan thuis en waar geen vaste kat woont) zullen katten minder de neiging hebben om echt te vechten, de interactie tussen katten zal dan niet zo hevig zijn maar dat betekent niet dat er geen stress aanwezig is. De stresssignalen zullen subtieler zijn maar daarom niet minder effect hebben op het welzijn van de kat.

Katten communiceren met geuren die wij niet kunnen ruiken! Dat is mogelijk omdat uw kat veel beter ruikt dan u! Een vreemde kat ruiken in de veilige omgeving (bij u thuis of in het resort in de suite) betekent veel stress en is niet aangenaam. Hoe vind jij het om op hotel de aftershave van je voorganger op de kussens te ruiken? Waarschijnlijk niet zo tof... Een eigen geur herkennen betekent dan weer ontspanning!

Katten die angstig zijn niet getroost kunnen worden? Het verstoppen zorgt voor een daling van stresshormonen, de kat ontspant dan en heeft de mogelijkheid om tot rust te komen. Katten die zich tijdelijk verstoppen zijn dus helemaal niet zielig maar proberen tot rust te komen. Door hen met rust laten, help je hen.

geen zicht op vreemde katten

Katten ongelukkig zijn van niet (alleen) te kunnen jagen/spelen? 
Spel is een ongelofelijk belangrijke bezigheid voor katten om zich te ontspannen EN dat doen ze het liefst alleen, zonder andere katten!

Katten heel gevoelige oren hebben en niet echt van metalen materialen houden die hoge tonen kunnen voortbrengen, bij botsing? Een hekel hebben aan andere luide geluiden zoals stofzuigers of hondengeblaf?

Katten liever houten materialen hebben om op te zitten in vergelijking met materialen die geen constante temperatuur hebben

Katten liever eten, drinken, kattenbakken, rustplaatsen, slaapplaatsen weg van elkaar en in voldoende mate hebben?

Katten liever ‘vuile’ dekentjes hebben met hun eigen geur en haren op

Katten uitkijk mogelijkheden, verrijkingen en bezigheden nodig hebben? Net als bij mensen is dit echter niet voor iedere kat gelijk.

 

 

collage eigen dekentjes, eigen uitkijkplaats kattenpension
Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

cog icon bib
Blog

De visie van de kattengedragstherapeut

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

Reactie toevoegen

SEO_summary
Het poezenhotel is opgebouwd in functie van de noden van de kat! Met behulp van deze cat-stress-list kan je onze setting, opbouw en keuzes begrijpen.