Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook huiskatten moeten werken voor hun eten. Zo start je ermee!

Ingediend door Wiske De Smedt op

De meeste huiskatten besteden een groot deel van de dag aan dutjes doen en ondertussen kleine porties korreltjes naar binnen smikkelen. Een hele dag sparen ze dus hun energie op, welke ze in het wild zouden gebruiken om te jagen. 

Doordat men veel katten binnenhoudt, moeten we andere manieren vinden zodat ze deze opgespaarde energie kwijt kunnen. Enkele spelsessies doorheen de dag zijn hier ideaal voor, maar ook voor hun eten kan je hen laten werken. Neen, dit is niet zielig, sommige katten vinden het zelfs erg leuk! Op die manier wordt je kat ook mentaal uitgedaagd en help je probleemgedrag (als gevolg van verveling) te voorkomen!

Lees verder hoe je het gebruik van voederpuzzels aan jouw kat kan aanleren.

Waarom ook huiskatten moeten werken voor hun eten

Waarom ook onze huiskat moet werken voor voedsel heeft grotendeels te maken met haar voorouder. Onze huiskat is immers een afstammeling van de Afrikaanse wilde kat. Deze  overleeft op kleine prooien zoals bvb. kleine knaagdieren en reptielen. Een gemiddelde volwassen wilde kat dient een tiental muizen te vangen per dag om aan haar voedselbehoefte te voldoen.

De kat moet daar gemiddeld 6-8 uur per dag aan besteden! Dat is bijna een voltijdse job! Het eetpatroon is heel gespreid over de dag aangezien de kat prooi per prooi dient te vangen omdat de prooidieren nu eenmaal niet in groep staan te wachten op de kat.

Een natuurlijke manier van eten voor katten is 10-20 keer per dag een klein beetje.

Wat doen onze katten in de plaats van die voltijdse job?

Misschien vullen ze hun tijd met slapen of net met de boel te vernielen omdat ze teveel energie hebben die ze niet kwijt kunnen. Ze kunnen net zo goed nog ander probleemgedrag ontwikkelen. Sommige katten beginnen ook gewoon te eten uit verveling met verhoogd risico op ontwikkeling van overgewicht. Andere katten krijgen dan weer slechts een paar maaltijden per dag wat dan weer heel wat stress met zich meebrengt aangezien de maag van een kat al na een paar uur terug leeg is en de kat al snel weer honger heeft.

Britse korthaar kat naast de roze voederpuzzel van Savic in luxe hotelsuite tijdens kattenopvang
Britse korthaar poes die puzzelt voor voedsel op kattenpension

De oplossing hiervoor is VOEDSELVERRIJKING!

Dit is een principe dat al langer in dierentuinen werd toegepast maar even nuttig blijkt te zijn voor onze huiskatten. Het naar eten zoeken gebeurt bij een kat nog steeds instinctief.

Stel continu eten ter beschikking, MAAR laat de kat werken voor haar voedsel en maak het haar dus net iets moeilijker. Laat haar nadenken hoe ze het eten uit een puzzel kan halen of verstop kattensnoepjes in huis. Commercieel zijn er heel wat mogelijkheden op de markt (balletjes die je kan vullen of labyrinten waar het eten in verstopt zit). Al kan je met heel simpel afvalmateriaal zoals een schoendoos met wat gaten erin of met toiletrolletjes zeker even leuke puzzels maken! Of een fruitschaal met noten vullen en daar de korreltjes in verstoppen houdt je kat al een tijdje bezig.

Hoe pak je het aan?

Bied in de beginfase zeker nog eten aan in de kat haar gewone bakje en plaats één of meerdere puzzels extra erbij. Start met enkele super lekker snoepjes in de puzzel om de aandacht van je kat te trekken. De bedoeling is echter wel om later enkel met het gewone eten de puzzels te vullen. Je kan het je kat ook altijd eens voordoen hoe de snoepjes te pakken moet krijgen!

Katten zijn echt intelligente wezens. Zowel mentale als fysieke stimulatie is noodzakelijk om zich goed te voelen! 

Heeft je kat het begrepen? Bouw dan het eten in het bakje geleidelijk aan af en geef enkel nog eten via de voederpuzzels! 
Iedere kat kan leren puzzelen! De boodschap is vooral om verschillende type puzzels uit te proberen en niet te snel op te geven.
Ben je onzeker om voedselverrijking in te voeren en wil je advies op maat? Dat kan uiteraard ook!

Knutselinspiratie om met kids te doen!

DIY voederpuzzel voor katten met wc-rol
DIY voederpuzzel met schoenendoos en toiletrol
Wc-rolpiramide voederpuzzel voor katten
Zelfgemaakte voederpuzzel en denkspel voor kat met huismiddeltjes zoals lege wc-rollen | DIY kattenspeeltjes

Onze favoriete voederpuzzels voor katten

Wijzelf bij Chat-o-Gand zijn grote fan van de voederpuzzels van Savic. Deze zijn medeontworpen door Els Peeters, gedragsbiologe gespecialiseerd in katten. Het geweldige aan deze puzzels is dat ze heel gemakkelijk af te wassen zijn en gemaakt uit stevig materiaal. Daarnaast heb je er ook verschillende niveaus in. De roze puzzel is bijvoorbeeld heel geschikt voor beginnende puzzelaars. De blauwe is beter voor de experten.

Beide puzzels testen en gebruiken we heel vaak in het kattenhotel wanneer de poes zich genoeg op haar gemak voelt. Het is geweldig om te zien hoe sommige 'leken' zich tijdens een verblijf in het kattenpension ontpoppen tot echte professionals :-).

De blauwe en roze voederpuzzels van Savic (in verschillende moeilijkheidsniveaus) zijn een grote favoriet in het kattenhotel Chat-o-Gand te Gent
Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

Logo kattentaxi Chat-o-Voiture
Kattentaxi

Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

SEO_summary
In deze blog van Chat-o-Gand lees je hoe je het gebruik van voederpuzzels aan jouw kat kan aanleren.