Hoe komt dat toch?
Vraag jij je ook wel eens af waarom je katten niet overeenkomen? Wel, om je dat uit te leggen moeten we even terug naar de voorouders van onze huiskatten en observeren hoe katten nu in het wild samenleven. De voorouder van onze huiskat leefde oorspronkelijk alleen in de Savannah. Tijdens het domesticatieproces ontstonden er naast de solitair levende kat ook groepen katten die samen begonnen leven rond de eerste graanschuren van mensen. Dit kwam omdat daar een overvloed aan eten (muizen) aanwezig was. Zo leerden ze geleidelijk omgaan met anderen die familie waren. Vreemde katten werden echter nog altijd beschouwd als de vijand. Daarom dat katten ook met geuren communiceren. Op die manier kan je zonder rechtstreeks contact andere poezen op afstand houden (of eventueel aantrekken voor voortplanting) en zo ook mogelijke conflicten voorkomen. Geniaal toch!
Dit wetende, beeld je dan eens in hoe het voor jouw katten moet zijn om niet zomaar te kunnen kiezen met wie je samenleeft. Niet gerelateerde katten in één groep is niet echt natuurlijk voor hen. Maarrrr, geen zorgen! Je kan je katten helpen om het samenleven met andere katten zo stressless en aangenaam mogelijk te maken. ;-) Want in wilde groeperingen lukt dat onder voorwaarden ook!
Hoe kan je conflicten voorkomen?
Het probleem is altijd beter te voorkomen dan het te moeten genezen, bij deze dus 4 waardevolle tips om toe te passen:
- Voorzie voldoende basisbronnen (zoals bvb eten, drinken, kattenbakken enzovoort) naar gelang het aantal katten (aantal katten + 1), zo “dwing” je hen niet bepaalde activiteiten samen te doen. EN verspreid deze in alle beschikbare ruimte! Dus 2 poezen hebben van ALLES 3 nodig verspreid over je hele huis!
- Let er op dat etensplekken, drinkplekken en kattenbakken op “veilige” plaatsen staan.
- Zet het natvoer van katten niet naast elkaar, “dwing” hen niet om samen te eten ook al ziet het er ogenschijnlijk vredig uit.
- Zorg voor een overvloed aan vluchtmogelijkheden en schuilplekken!
Heb je hulp nodig om alles optimaal in te delen in je huis? Dan kunnen wij jou helpen om zo snel en efficiënt mogelijk, de vrede in huis terug te bewaren.
3 tips bij ruziënde katten!
Zijn er al effectief conflicten in huis? Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen! Laat het probleem niet escaleren. Hoe langer er conflicten ontstaan, hoe moeilijker het wordt om alles terug goed te krijgen.
Start alvast met deze 3 tips!
- Onderbreek subtiele signalen van agressie. Wanneer katten elkaar aanstaren (dit is geen vriendelijk gebaar!): stop dit gedrag door het zicht te onderbreken met bvb een kussen er tussen te plaatsen.
- Straf de katten niet en probeer hen achteraf ook niet te troosten. Ja, echt waar dat heeft geen zin en kan het probleem zelfs erger maken. Hoe goed je het ook bedoelt...
- Laat katten het NOOIT zomaar uitvechten, want dit maakt het mogelijks onomkeerbaar... Katten kennen namelijk geen verzoeningsgedrag, ze kunnen het dus niet zomaar goed maken en vergeten conflicten niet. Als katten elkaar aanvliegen TELKENS als ze de kans ertoe hebben, moeten ze ALTIJD apart geplaatst worden. Bij ernstige of aanhoudende conflicten is het aangeraden professionele hulp te zoeken.
De weg naar een oplossing op maat!
Heb je katten die het niet met elkaar kunnen vinden? Wil je graag terug vrede in huis? Ben je de spanning in je gezin beu? Blijf dan ajb niet zitten met die stress voor jou en voor je katten. Wij helpen je heel graag verder de vrede te herwinnen!
Over de auteur
Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!
Wat andere baasjes en katten over onze therapie zeggen
Nog meer cat happiness?
Exclusief kattenhotel
Ontworpen door kattengedragstherapeute!
Trimsalon
Ontdek katvriendelijke vachtzorg
Kattentaxi
Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!
Gedragstherapie
Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult
Blog
EHBO bij ongewenst kattengedrag!
De Petcube
Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat
Reactie toevoegen