Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste hulp bij ongewenst kattengedrag!

Ingediend door Joline De Jaegher op

Oorsprong van ongewenst kattengedrag

Gedragsproblemen en ongewenste gedragingen bij katten kunnen op verschillende manieren voorkomen en door diverse oorzaken ontstaan.  
Bij iedere kat kan een andere prikkel of gebeurtenis de aanleiding zijn. In veel gevallen speelt de omgeving een grote rol maar ook het eigen karakter, andere katten of hoe wij ons als mensen gedragen kunnen ook een invloed hebben.
In veel situaties spelen stress, angst en frustratie mee.
 

schildpadkat
collage blog ongewenst kattengedrag

Omgaan met ongewenst kattengedrag

Ga naar de dierenarts

Afwijkend gedrag kan ook steeds veroorzaakt worden door een medische oorzaak, ook al lijkt dit in eerste instantie niet het geval. Raadpleeg daarom EERST je dierenarts die uitgebreider onderzoek kan verrichten! 

Wees niet boos

Wat het gedrag van je kat ook is: onzindelijkheid, sproeien, agressie naar mensen, agressie naar andere katten, je zetel kapot krabben of wat dan ook: Wees vooral niet boos op je kat, ze heeft een goede reden voor haar gedrag. Ook al  lijkt dat zo niet op het eerste zicht.  En als je toch heel gefrustreerd raakt, verwijder je dan van de situatie of zet je kat apart. Straffen kan het probleem mogelijks zelfs nog erger maken. Vervolgens zijn ‘oude wijsheden’ zoals de kat met zijn neus in de urine of ontlasting duwen absoluut af te raden! 

Niet alle katten zijn hetzelfde

Let op met goed bedoelde adviezen van iedereen toe te passen, wat voor de ene kat werkt, is niet noodzakelijk van toepassing op de andere en maakt soms het probleem nog erger en moeilijker op te lossen.

Haal vechtende katten altijd uit elkaar!

Katten zijn niet vergevingsgezind, ze hebben dat ook niet moeten leren want oorspronkelijk leefden ze alleen. Ze bouwen vooral veel spanning en stress op naar elkaar toe wanneer er geen andere of niet voldoende uitkleppen zijn. Daarom MOET je altijd vechtende katten in een ruimte plaatsen waar ze elkaar NIET kunnen zien. Lees ook onze andere tips bij ruziënde katten.

ongewenst kattengedrag collage

Hide and don’t seek!

Wanneer katten zich verstoppen laat je hen ALTIJD met rust! Je mag altijd extra schuilplekken toevoegen en neen een kat die zich verstopt is niet zielig! Wat niet wil zeggen dat een kat die zich altijd verstopt wel ok is. Voor deze poezen moet je echt hulp inroepen.

Vermijd veranderingen

Neem nooit een extra dier in huis wanneer je huidige kat(ten) nu al problemen vertonen. Een kitten voor een actieve kat die een andere pest is doorgaans niet de juiste aanpak en kan het probleem zelfs nog erger maken.

Vermijd uitlokkende situaties

Weet je dat de buurkat jouw kat werkelijk de stuipen op het lijf jaagt? Jaag dan gerust de buurkat (op een diervriendelijke manier) weg!

Bezorgt je kat je grijs haar?

Of het nu gaat om plassen naast de bak, sproeien, vechtende katten, een kat je zetel vernielt of zelfs een die jou aanvalt? Blijf er niet mee zitten!

Advies op maat kan je helpen om je kat haar gedrag om te vormen en om de band tussen jou en je kat te herstellen en zo terug harmonie te brengen in je gezin! Want we weten heel goed wat een impact al dat ongewenst gedrag kan hebben.

 

kat zwart wit
Kattentherapeut Joline geeft advies aan katteneigenaar over gedragsproblemen bij kat tijdens gedragsconsult

Wat is de slaagkans?

Sommige problemen die jaren aanslepen kunnen met een correcte diagnose snel opgelost raken. Andere problemen hebben dan weer iets meer tijd nodig.  Doorgaans raken problemen die je sneller aanpakt, sneller opgelost. Laat ongewenst zeker niet te lang aanslepen, zowel voor jezelf als voor je kat. De oorzaak van probleemgedrag uitpluizen en dan een aanpak op maat op starten heeft doorgaans de grootste slaagkans.
Voor
ernstige sproeicases of katten die we opnieuw moeten herintroduceren, hebben we extra uitgebreide formules ter beschikking.

Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Alle Chat-o-Gand Diensten op een rijtje

Logo kattenhotel Chat-o-Resort
Kattenhotel

Relaxt voor jou EN je kat!

Logo kattengedrag Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

Logo Chat-o-Coiffeuse kattentrimmer
Vachtzorg

Voor een mooie gezonde pels!

Logo thuiswacht voor katten Chat-o-Maison
Thuisoppas

Onze cat servant komt aan huis je kat verzorgen!

Logo lezingen en cursussen Chat-o-Bib
Cat School

Leer alles over (ongewenst) kattengedrag!

Logo shop Chat-o-Boutique
Shop

Verwen je viervoeter met een cadeautje 

SEO_summary
Gedragsproblemen bij katten zoals sproeien, plassen naast de kattenbak, agressie en krabben kunnen door diverse oorzaken ontstaan. Ontdekt de eerste hulp tips!