Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom gebruiken jullie een open kattenbak met kleivulling, dat geeft zoveel uitloop?

Omdat katten een instinctieve voorkeur hebben voor los, fijn, geurloze, klonterende vulling. Dit voelt gewoon aangenamer aan aan de pootjes.

Denk maar hoe het voelt om te stappen op een zandstrand of op een keienstrand. De keuze is snel gemaakt he ;-).

Daarnaast is een open kattenbak belangrijk om je kat het gevoel van overzicht te geven over haar omgeving. Een gesloten kattenbak, zeker een met een luikje, is net alsof jij in een gesloten slecht geventileerde toiletcabine op een festival gaat. Het voelt benauwd en het stinkt er. Het luikje verwijderen kan helpen maar het blijft benauwd aanvoelen. 

Voor ons als vakantieopvang zou het veel gemakkelijker zijn om houtpellets te gebruiken en overdekte gesloten kattenbakken. Maar dat is gewoon niet de voorkeur van de gemiddelde kat. Sterker nog, vaak zijn dit type kattenbak opstellingen na verloop van tijd de oorzaak van veel onzindelijk gedrag.

Maar Joline, wat als de kat het thuis gewoon is om op zo een kattenbak te gaan en ze vertoont geen onzindelijk gedrag?

Dan nog is het belangrijk om voor een echte optimale kattenbakopstelling te gaan. Ongewenst gedrag ontstaat door een onevenwicht in het het verwerken van stressprikkels. 

Voor een kat is het al spannend om op hotel te komen. Dan is het des te belangrijker dat we er ALLES aan doen om EXTRA stressprikkels zo veel mogelijk te beperken. 

Meer info over eerste hulp tips bij ongewenst gedrag,op de pagina over gedragstherapie voor katten!

Daarom kiezen we ervoor om de katten een optimaal toilet te geven. Ondanks dat het arbeidsintensiever is om te onderhouden door de grotere uitloop aan korrels die we dagelijks opkuisen en waardoor we door het gewicht een grotere afvalverwerkingskost hebben.

 

 

Omdat katten een instinctieve voorkeur hebben voor los, fijn, geurloze, klonterende vulling. Dit voelt gewoon aangenamer aan aan de pootjes.