Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moedig je je kat aan om meer te drinken? 8 Tips!

Ingediend door Joline De Jaegher op

Katten hebben van nature geen goede dorstreflex. Dat komt omdat ze in de natuur normaal gezien hun vochtbehoefte halen uit hun prooien welke uit 70% vocht bestaan.

Nu krijgen heel wat katten voornamelijk droge brokjes te eten welke maar uit 10% vocht bestaan. Dat betekent dat we extra aandacht moeten hebben voor hun vochtopname.

Snor de kat, bekend van het gelijknamige kinderboek, geeft alvast 8 tips mee die je kat helpen om meer te drinken!

Neem een ruime drinkkom

Een ruime drinkkom is aangenamer voor kattten. Katten zien namelijk niet zo goed van dichtbij. Dat beperkt zicht compenseren ze met hun snorharen. Het liefst van al voelt een kat het water met haar snorharen zodat ze niet met haar neus er tegen botst.

Glas of aardewerk

Vele materialen nemen geuren op waardoor het water na een tijdje ook niet meer lekker is. Katten ruiken 40 keer beter dan mensen en hebben daar dus echt wel last van.

Rond de drinkbak kunnen zitten

Drinken is voor katten een kwetsbare actie. Dat betekent dat ze niet 100% geconcentreerd op hun omgeving kunnen zijn. Het helpt dan ook enorm dat ze niet naar een muur moeten kijken tijdens het drinken. Door je drinkbak verder van de muur te zetten, geef je je kat de keuze en dat is heel ontspannend voor katten!

Drinken op looproutes plaatsen

Wanneer je kat in het onverlet water passeert, help je haar er aan herinneren dat ze moet drinken en maak je het zo ook heel gemakkelijk.

 

watertips van snor
Drinkende kat

Drinken in de hoogte

Katten hebben een beter overzicht in de hoogte. Net als bij het feit dat ze liever rond de drinkbak kunnen rondlopen kan een hoge drinkplaats voor rust zorgen voor katten die zich niet 100% op hun gemak voelen in hun omgeving.

Natte voeding

De keuze of je natte voeding geeft is vaak persoonlijk of in overleg met je dierenarts. Wanneer je kat echter extra water MOET opnemen door bvb. de warmte of door een medische aandoening, dan is natte voeding een heel gemakkelijke manier om dat extra vocht aan je kat te geven.

Drinken NIET naast eten

Doordat katten geprogrammeerd zijn hun vocht uit eten te halen, kiezen ze vaak voor het eten ipv het drinken. Daarnaast bestaat de kans dat het drinken bevuild raakt door het eten, bij morsen. De smaak van het water wordt dan snel aangetast.

Vers water

Katten drinken net als mensen liever vers water. Al kan het wel zijn dat je kat liever vers regenwater drinkt dan kraantjes water. Daar kan je best eens mee experimenteren. Heel wat katten vinden waterbakken met zuurstofplantjes in bvb. geweldig! Het oogt nog eens mooi ook!

 

Heb je nood aan advies op maat? Dan kan je terecht bij ons voor gedragstherapie.

Meer over Snor

Snor is een Heilige Birmaan die de hoofdrol speelt in het gelijknamige kinderboek. De auteurs hebben tot doel om kattengedrag op kinderniveau uit te leggen. Allerlei nuttige info is verwerkt in een speels en tof verhaal!

Maar ook voor volwassenen is dit heel waardevol boek om in super snel tempo bij te leren over de noden van katten.

Snor de kat boek
Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

SEO_summary
Hoe moedig je je kat aan om meer te drinken? De locatie, het materiaal en de manier waarop je drinken aanbiedt aan katten spelen allemaal een rol.