Overslaan en naar de inhoud gaan

7 Tips om je kat uit de kerstboom te houden!

Ingediend door Joline De Jaegher op

Een kerstboom houden met een kat in huis vergt een aanpak op verschillende vlakken tegelijk. Deze tips zijn aan te raden om je interieur te sparen maar ook voor de veiligheid van de kat zelf te bewaken.

 • Voorzie een goed alternatief om in te klimmen dan de kerstboom! Klimmen is voor katten een natuurlijk gedrag dat ze ook binnenshuis moeten kunnen uitoefenen. Wanneer de kerstboom de enige klimoptie is in huis, is de kans groot dat ze zich daar op zal uitleven. Er bestaan tegenwoordig hele mooie stevige klimmeubels die perfect in je interieur kunnen passen.
   
 • Geef je kat een vroeg kerstcadeautje. Katten hebben nood aan speelsessies met degelijke hengels waar ze zich helemaal op kunnen uitleven. Spelen is namelijk het meest ontspannende wat een kat kan doen. Dagelijkse spelsessies zijn sowieso een must maar om haar aandacht van de boom te houden, kan een extra dagelijks speelmoment nuttig zijn. Ook een voederpuzzel kan de aandacht deels afleiden.
   
 • Plaats je boom liefst in een hoek, ver van tafels of opstapjes die je kat zou kunnen gebruiken om direct hoog in de boom te springen.
kat in kerstboom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Veranker de boom aan het plafond en/of de muur. Nylondraad en een schroefoog kunnen al heel wat rechthouden. Zorg voor een brede basis onderaan de boom.
   
 • Kies je versiering slim! Flikkerende lichtjes, glinsterende en hangende versiering kunnen het jachtinstinct triggeren. Ook pluimen kunnen extra aantrekkelijk zijn. Maak liefst je versiering stevig vast. Gebruik geen versieringen die breekbaar zijn of makkelijk gegeten kunnen worden (slingers, engelenhaar,...) of giftig zijn (kunstsneeuw) en vermijd versieringen onderaan de boom.
   
 • Straf je kat niet wanneer ze in de boom klimt. Ze doet in haar ogen niets verkeerd en zal niet begrijpen waarom je boos bent. De relatie met je kat zou hier wel eens onder kunnen lijden.
   
 • Het gebruik van afweersprays zijn gebaseerd op het feit dat ze slecht ruiken en smaken. De kans is klein dat deze je kat uit de boom zelf zullen houden als de zin om te klimmen te groot is. Ze kunnen echter wel nuttig zijn als hulpmiddel indien de kat aan de takken begint te knagen. Kerstbomen zijn namelijk giftig voor katten, dus een spray zou hen eventueel wel kunnen tegenhouden deze op te eten.

Succes!

Kies je kerstversiering slim
kerstcadeautje
 
 
 
 
 
 

Ben je nog op zoek naar een tof kerstcadeautje voor je kat? Of voor je kids?

We bieden in onze shop enkel spullen aan waar we ECHT van overtuigd zijn van de grote meerwaarde.

Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Opvang nodig voor je kat?

Boek tijdig een suite tijdens de kerstvakantie!

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Combineer een verblijf met vachtverzorging

Logo kattentaxi Chat-o-Voiture
Kattentaxi

Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

logo chat o bib
Cat Talk

Leer meer over katten en feestdagen!

SEO_summary
Speelt en klimt jouw kat graag in de kerstboom? Dankzij onze tips kan je het interieur sparen en de veiligheid van de kat zelf bewaken!