Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorleestips van Snor om voorlezen nog nog leuker te maken

Ingediend door Wiske De Smedt op

Snor wil graag kids meer leren over katten zodat hun band kan verbeteren en ze de gelukkigste vriendjes worden.

Om de beleving van het verhaal en de boodschap die we willen meegeven maximaal tot uiting te laten komen, vind je hieronder enkele voorleestips.

Deze tips zijn uiteraard ook van toepassing op andere prentenboeken!

Joline leest een verhaaltje voor

1. Vroeg starten

Hoe vroeger de leeftijd waarop je start met voorlezen aan je kind hoe beter! Het voorlezen wordt dan hopelijk een ‘never ending story’ vol variatie en een overvloed aan voordelen. Kinderen leren er bijvoorbeeld beter door rekenen. Voorlezen is véél meer dan een verhaaltje lezen!

2. Routine helpt

Maak van voorlezen een dagelijkse routine voor het slapengaan. Creëer een ideaal moment voor rust zonder een flikkerend scherm. Net als voor katten is routine en voorspelbaarheid voor kinderen ontspannend en veilig. Het voorleesuurtje wordt dan het gezelligste moment van de dag. Ook voor jou!

3. Maak het gezellig!

Kies een leuk plekje uit om voor te lezen. Het is zeer belangrijk dat het voorlezen als een moment van beloning of als zeer aangenaam wordt ingekleed door jou als ouder. Gebruik sfeerlampjes, rustige muziek en knuffeldekens. Vraag of iedereen goed zit en er klaar voor is. Het zal zó gezellig zijn dat je kat er zich wellicht zal willen bij neervleien.

4. Leef mee!

Lees het verhaal interactief voor. De concentratie blijft er bij de kinderen veel langer door en het is boeiender voor elk. Het verhaal wordt dan veel beter beleefd.

Hoe doe je dat?

 • Lees het verhaal op voorhand eens zodat je weet wat er gaat komen.
 • Maak kennis met het boek samen met je kind.
 • Bespreek de kaft met de afgebeelde personages en stel vragen. Bvb. Wat zie je? Zie je iets speciaal aan de snor van Snor? Waarom zou hij Snor genoemd worden? Of beschrijf zelf wat je ziet.
 • Doe alsof je het boek nooit eerder zag en toon er zelf nieuwsgierigheid naar.
 • Blaas het boek open met je kind, zo vraag je aandacht of start je het voorleesmoment voorspelbaar en leuk.
 • Laat tijdens het verhaal ruimte voor onderbreking, reactie en/of aanvulling.
 • Durf los te komen van de tekst en koppel de inhoud aan situaties uit het leven van je kind. Bvb. Speelt je kat ook met wol? Haalt je kat soms kattenkwaad uit?
 • Verander je stem per karakter en emotie. Dit doe je met toonhoogte, geluidssterkte, snelheid en ritme.
 • Boots geluiden na en gebruik voorwerpen uit je omgeving om het verhaal vol tot leven te laten komen. Bvb. Krabgeluiden: krab met je nagels aan het bed of het boek.
Oefenpoes en handpop

5. Verwerking verhaal

 • Laat een (lievelings)knuffel het verhaal vertellen of meebeleven. De knuffel kan uitleg vragen over moeilijke woorden of zijn emoties uiten bij bepaalde gebeurtenissen.
 • Ga na op het einde van het verhaal samen met je kind wat hij/zij ervan vond en hoe hij/zij zich voelt. Vraag wat hij/zij denkt dat er na het einde van het verhaal zou kunnen gebeuren.
   

Lezen is leuk!

'Snorrologie' is de leer van Snor voorgesteld in een project voor leerkrachten. Kinderen iets aanleren lukt het best op een natuurlijke en speelse manier. Met 'Snorrologie' willen we leerkrachten helpen om de inhoud van het boek 'Snor' gemakkelijk en leuk te verwerken in de groep. Deze aanpak werd opgesteld door Miche Impens, een gepassioneerde project- leerkracht en boekenjuf die jarenlang met succes werd beloond!

 

Meer over Snor

Snor is een Heilige Birmaan die de hoofdrol speelt in het gelijknamige kinderboek. De auteurs hebben tot doel om kattengedrag op kinderniveau uit te leggen. Allerlei nuttige info is verwerkt in een speels en tof verhaal!

Maar ook voor volwassenen is dit heel waardevol boek om in super snel tempo bij te leren over de noden van katten.

Snor de kat boek
Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer Snor happiness!

Snor kijkt omhoog
Snorrologie

Een project voor leerkrachten!

Snor wast zich
Vachtzorg

Help je kat naar een pracht vacht!

Snor zit neer
Shop

Shop de leukste items voor gelukkige katten!

Snor springt
Tips van Snor

Snor geeft je graag nog wat leuke tips mee!

Snor is nerveus
Gedragstherapie

Kattengedragsadvies op maat!

Snor kijkt om
Vakantieopvang

Exclusieve suites voor de grootste schatten!

SEO_summary
Om de beleving van het Snor verhaal en zijn boodschap maximaal tot uiting te laten komen, vind je hier enkele TOP voorleestips!