Overslaan en naar de inhoud gaan

Train je kat om naar de dierenarts te gaan

Ingediend door Joline De Jaegher op

Het beste is om je katten van jongs af aan te leren om de transportbox te gebruiken. Zo voorkom je later dat je kat dit de vreselijkste gebeurtenis vindt ter wereld Het gaat op deze manier ook het makkelijkst.
Dit doe je door stap voor stap te werk te gaan en zo het bezoek goed voor te bereiden. Het bezoek aan de dierenarts bereid je voor door het in kleine delen op te delen en de kat telkens te belonen wanneer deze gewenst = stressless = ontspannen gedrag vertoont. Onderstaand alvast de stappen waarin je de training kan verdelen:

 • Laat je kat de box onderzoeken
 • Lok je kat in de box
 • Lok je kat in de box, sluit de box eens en  doe deze onmiddellijk terug open
 • De kat iets langer in de box laten (geleidelijk  telkens langer tot ongeveer de tijd dat de kat er in moet zitten om bij uw dierenarts ter raken.
 • start desnoods met 5 seconden
 • De box opheffen (eerst enkele cm geleidelijk verhogen tot op draaghoogte) weer neerzetten en de kat weer vrijlaten
 • De box langere tijd opheffen weer neerzetten en de kat weer vrijlaten
 • De box eens meenemen tot in de auto, de auto starten en de kat weer binnen nemen.
 • Met de kat een kort ritje maken zonder  ergens naartoe te gaan
 • Met de kat naar de dierenarts gaan tot in de wachtzaal zonder binnen te gaan
 • Met de kat naar de dierenarts gaan op de onderzoekstafel zetten en enkel niet invasieve onderzoeken doen

Heeft je kat al een negatieve ervaring? Dan is het aan te raden een nieuwe box  met een ander uitzicht/geur/gevoel aan te schaffen en dezelfde training toe te passen. 
Doe dit traag! Dit is een proces van weken tot misschien wel maanden maar het zorgt ervoor dat je kat zijn verdere leven makkelijker mee naar de dierenarts of op stap kan.
Train enkel met een kat die ontspannen is, een angstig dier kan je niet trainen. Merk je enige stress op? Ga dan een stapje terug om dan pas weer verder te gaan.
Wil je graag hulp bij zo een trainingsproces of dit nog gedetailleerder leren? Dan kan je steeds terecht bij ons in het centrum. Een kort consult kan je hierbij al heel wat hulp bieden!

 

Joline De Jaegher

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Reactie toevoegen

SEO_summary
Vindt jouw kat naar de dierenarts gaan ook zo verschrikkelijk? Onze gedragstherapeuten helpen jou met tips voor een stressless trainingsproces!