Skip to main content

Vachtzorg voor katten die er geen zin in hebben!

Submitted by Joline De Jaegher on

Heel wat katten vinden het niet zo fijn om opgepakt te worden, laat staan gekamd te worden en dat laten ze vaak met hun scherp geschut merken. Met de juiste tips kan je echter zelf heel wat gedaan krijgen van jouw viervoetertje!

Gelukkig is de vacht met rust laten doorgaans het beste advies. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk en dan pak je het best doordacht aan!

5 tips voor een gemakkelijkere vachtzorg thuis!

 • RELAX: Zorg dat zijn (en jouw) “stress emmertje” leeg is. Voordat je aan een vachtverzorging begint dus nog eens uitbundig spelen. Dit zorgt ervoor dat je kat zijn energielevel al wat gedaald is en hij een ontspannen gemoed heeft. Ook jij dient rustig te zijn want katten vangen jouw stressignalen op.
   
 • BEETJE PER BEETJE: Probeer niet te veel ineens te doen! Bij een trimbeurt in het salon lukt dat wel maar thuis is dat anders. Je moet absoluut niet alles in één keer doen! Deel je kat denkbeeldig op in vakjes en doe iedere dag een stukje.
   
 • LET OP KATTENTAAL EN STOP: Stop met kammen VOOR het moment dat je kat het grondig beu is. Let daarbij op de subtiele lichaamstaal zoals snorharen naar achteren plaatsen, oren opzij houden, likken aan de neus, een staart die beweegt, staren naar jou of de kam, slikken, etc. Is dat dan maar 10  seconden, dan is dat zo. Bouw die tijd elke dag langzaam op en sluit een vachtbehandeling altijd positief af met een beloning (bijvoorbeeld een gezond kattensnoepje of een spelletje).
   
 • AFLEIDING: Een extra potje heel lekker natvoer dat je enkel neerzet bij kammen, kan het moment zijn om net die ene klit zachtjes uit te pluizen! Een tweede persoon kan ook een hele goede afleiding zijn. Iemand die onder het kinnetje aait, kan net datgene zijn waardoor je kat die kam nog iets langer verdraagt. Ook de hengel kan een afleiding zijn. Soms gaat je kat dan spontaan in andere houdingen liggen, maar let wel op voor je eigen handen dan. ;-)
   
 • GEEN DWANG: Vermijd ten allen tijde elke vorm van dwang, want een gevecht met een kat wil je echt niet aan gaan...
vachtzorg voor katten die er geen zin in hebben collage
slapende kat

Let op!

 • Je mag je kat niet overvallen tijdens het moment dat ze naar haar normale eetbak of drinkbak gaat. Dat hoort een veilige plek te zijn, zonder storingen. Dit geldt ook voor haar kattenbak.
   
 • Gebruik ook een slaapmoment van je kat niet om hem stiekem te beginnen trimmen. Wat je wel kan proberen is om op een ontspannen moment samen bij jou in de zetel zachtjes kleine stukjes vacht aan te pakken. Je kat dient dan wel wakker te zijn en geen enkel teken van irritatie te vertonen. Je mag ook absoluut niet elk ontspannen moment aangrijpen om aan vachtzorg te doen. Dit omwille van het risico dat ze die ontspannen momenten daaraan gaat linken, wanneer je iets te ver zou gaan.

Wat als deze tips niet helpen?

 • Houd er rekening mee dat pijn vaak een oorzaak is van een onverzorgde vacht. Zolang de oorzaak blijft bestaan, is de kans groot dat het probleem blijft terugkomen en je kat het kammen vervelend zal blijven vinden. Raadpleeg dan zeker je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.
 • Roep op tijd onze hulp in indien het jou niet meer lukt. Want een kat van wie de vacht zwaar vervilt is, heeft namelijk continu pijn alsof er iemand aan je haar trekt. Laat het zo ver niet komen zodat een trimbeurt ook sneller voorbij is.
 • Met onze katvriendelijke aanpak in het salon zijn katten bij ons vaak redelijk rustig waardoor we de vacht grondiger kunnen aanpakken.
Kat krijgt vachtverzorging met scheerbeurt van kattentrimster Joline op de trimtafel
Joline De Jaegher, kattengedragstherapeut bij Gedragscentrum voor katten in Gent-Brugge

Over de auteur

Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!

Nog meer cat happiness?

icoontje kattenhotel gent
Steun jouw kat!

Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf

Logo trimsalon voor katten Chat-o-Coiffeuse
Trimsalon

Boek een vachtconsult!

cog chat-o-bib
Blog

Neem zelf vachtzorg in handen!

Logo gedragstherapie voor katten Chat-o-Therapie
Gedragstherapie

Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult

logo kattenoppas aan huis
Oppas aan huis

Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!

Logo kattenhotel Chat-o-Resort Gentbrugge
De Petcube

Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat

Add new comment

SEO_summary
Tips voor stressvrije vachtverzorging voor je kat. Leer de taal van je kat en vermijd dwang. Bij vachtproblemen, raadpleeg ons katvriendelijk trimsalon!