Op stap gaan met je kat doe je gelukkig niet elke dag. Toch hopelijk minimum jaarlijks voor het noodzakelijke bezoekje aan de dierenarts. Maar het kan uiteraard ook meerdere keren nodig zijn.
Katten verstoppen het instinctief wanneer ze ziek zijn. Bij het minste teken van onwel zijn, raadpleeg je best je dierenarts want dat betekent dat er IETS aan de hand is. Nu is een kat naar de dierenarts brengen voor katten helaas een heel stresserend gebeuren en het kan ook voor veel eigenaren als minstens even lastig ervaren worden.
Hierdoor stellen sommigen een bezoekje misschien zelfs uit. Het is dus in het belang van beiden dat de trip naar de dierenarts voor katten zo ontspannen mogelijk kan verlopen.
Deze tips over reizen kan je ook grotendeels toepassen als je kat naar het hotel of het trimsalon komt.
Train je kitten/kat
Het beste is om je katten van jongs af aan (onder de 7 weken!) te leren om de transportbox te gebruiken en al verschillende keren te laten ervaren (positief) wat een trip naar de dierenarts inhoudt. Zo voorkom je later dat je kat dit de vreselijkste gebeurtenis vindt ter wereld. Het gaat op deze manier ook het gemakkelijkst.
Als je echter NU naar de dierenarts moet en je kat heeft die ervaring niet opgedaan als ze zo jong was, ben je niet zoveel met deze tip.
Maar is het op dit moment niet zo dringend? Start dan onmiddellijk met de tips om je kat te trainen!
Kies de juiste transportmand
We gaan letten op de maat, de openingen en het materiaal.Een transportmand heeft de juiste maat wanneer de kat erin kan liggen en rechtzitten, toch ook liefst niet te groot. Dit omwille van het geborgenheidsgevoel maar ook uit veiligheidsredenen zodat je kat niet tegen de randen van de box gegooid wordt tijdens de rit.
Daarnaast kan je er de kat bovenaan in en uit zijn transportmandje heffen en ook langs voren laten in- en uitstappen. Zeker oudere katten zullen liever wandelen dan springen. Deze keuze is comfortabeler voor de dierenarts maar ook zeker voor de kat! Ook het volledige deksel kunnen afnemen kan handig zijn.
Bij de keuze van het materiaal is het heel belangrijk dat je alles goed kan afwassen en ontsmetten. De communicatie van katten gebeurt voornamelijk via geuren. Plekken worden gemarkeerd als veilig of niet veilig. Tijdens een stressvolle trip kunnen katten angstferomonen verspreiden of misschien wel een accidentje hebben in de box. Daarnaast komt de box ook in aanraking met allerlei andere bedreigende geuren in de praktijk. Het verwijderen van die geuren na ieder bezoek is van cruciaal belang want jouw kat wordt door die geuren (extra) herinnerd aan een onaangename trip.
Deze” angstgeuren” verwijder je het best met een oplossing van 10% biologisch wasmiddel in water, afspoelen, droog maken en vervolgens besproeien met ontsmettingsalcohol (laat je kat dan NIET in de buurt tot alles goed verdampt is). Nu lukt dat niet dan is met groene dreft ook een goed alternatief!
De transportmand in de living!
Zorg ervoor dat de transportbox regelmatig (liefst zelfs dagelijks) eens iets extra lekker tevoorschijn tovert voor de kat om de associatie met de box nog positiever te maken!
De transportbox lekker zacht en gezellig te maken met het favoriete dekentje van je kat waar haar eigen veilige herkenbare geur op hangt, kan ook helpen!
In de box is het handig als je kiest voor een antislip dekentje zoals bvb een vetbedje. Dat kan gewassen worden op hoge temperaturen en je kat glijdt er niet op uit (deze gebruiken wij ook in het kattenhotel!)
Katten voelen zich vooral veilig in hun eigen herkenbare omgeving. Gelukkig communiceert een kat met geuren en kunnen we haar helpen een deel van die omgeving mee te nemen op pad. Namelijk de box zelf maar ook door een extra dekentje mee te nemen dat helemaal naar de kat ruikt en wat de kat associeert met ontspanning. Heb je een goede band met je kat? Voeg er dan ook een gedragen t-shirt aan toe!
Relax
Het is niet evident maar je kat merkt het absoluut op als je je anders gedraagt. Het zijn zulke routinebeesten! Probeer dus te ontspannen want ze merken jouw stress en worden daardoor nog meer gestresst. Praat tijdens de reis op een kalme manier tegen je kat (als ze aandacht van jou zou vragen) en zet een eventueel wat rustgevende of klassieke muziek op. Dit leidt af van eventueel beangstigende geluiden uit de omgeving en heeft mogelijks een rustgevend effect op jou (op de kat zelf is dit niet bewezen). Let er ook zeker op dat je zo kalm mogelijk rijdt en eventuele heuvels niet te snel neemt.
Maak een afspraak!
Bij veel dierenartsen kan je op afspraak terecht. Dat heeft het voordeel dat je minder lang hoeft te wachten en je waarschijnlijk andere dieren vermijdt die voor jouw kat heel bedreigend kunnen overkomen. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om je afspraak te plannen buiten de spitsuren om ook de tijd in de auto korter te maken. Hoe sneller je heen en terug bent, hoe beter!
Zet de transportmand hoog
Beeld je eens in dat je zo groot bent als je kat en kijk hoe de wereld er rondom jou uitziet en sta terug recht. Je hebt een beter overzicht als je hoger staat en overzicht geeft een gevoel van veiligheid. Wanneer een dekentje over de box ligt kan de kat uiteraard niet veel meer zien daarvan, maar wel nog horen en ruiken! Andere dieren zitten mogelijks wel op de grond en dan lijken ze ook dichterbij (geluid). Aan de grond hangen ook heel veel vreemde en bedreigende geuren, dus plaats de box liever omhoog!
Breng een extra dekentje mee
Je kat gaat zich het meest veilig voelen op een dekentje dat naar zichzelf ruikt. Dit kan je op de onderzoekstafel leggen. Dit is niet het dekentje uit de transportmand want dat zit onder je kat, dit trekken we er best niet van onderheen.
Afdekken
Er komen heel wat prikkels op je kat af tijdens zo een transport. In veel gevallen kalmeert het je kat als je het aantal prikkels beperkt door een dekentje over de box te leggen. Liefst een dat ook uit de eigen omgeving komt. Je vermijdt op die manier ook oogcontact met andere dieren wat heel bedreigend kan overkomen voor een kat. Aanstaren is namelijk een heel subtiele vorm van agressie bij katten maar zeker niet te onderschatten!
Laat je kat ook nooit uit de box in de wachtzaal om kennis te maken met andere dieren (ook geen prooidieren want ook die zijn echt heel gestresseerd). Wacht steeds tot veilig bij de dierenarts om het deken weg te nemen.
Meerdere katten
Indien je meerdere katten hebt en er moet er maar eentje naar de dierenarts, let je best goed op bij het terug samen plaatsen! Katten herkennen elkaar aan hun geur. Door het manipuleren van de ene kat is het mogelijk dat je kat die thuis gebleven is, de nieuwe geur niet herkent en daardoor je kat die weggeweest is als een vreemde beschouwt. Vreemde kat = een bedreiging en vijand!
De oplossing!
Plaats bij het thuiskomen de katten niet onmiddellijk samen. Wrijf de kat die op pad geweest is ook in met een dekentje van thuis (niet hetzelfde als welk je meebracht om je kat bij de dierenarts extra gerust te stellen want dat omvat ook een nieuwe geur). Doe dit ook enkel als je kat er kopjes aan geeft, niet zonder toestemming doen!
Laat dan de katten desnoods een dagje uit elkaars buurt en zicht. Zo kan de kat die even weg was, terug de ‘thuisgeur’ aannemen, zich ook op zijn gemak wassen en zo terug herkend worden door de thuisblijver.
Indien de kat eventueel nog moet bekomen van een behandeling of mogelijke verdoving, wacht je tot de kat zich weer helemaal als voorheen gedraagt.
Wrijf voor het samen plaatsen de katten in met elkaars geur (enkel als ze kopjes geven tegen de doekjes met de geur van de ander, niet doen zonder vragen!). Koppel er terzelfdertijd ook iets leuks aan: spelen of iets lekkers om te eten!
Over de auteur
Joline studeerde af als Professionele Bachelor Dierenzorg, Post Graduate Toegepast Diergedrag en vachtvriendelijk kattentrimster. In 2010 richtte ze Chat-o-Gand op met een missie: het welzijn van katten en hun baasjes verbeteren! Op de dag van vandaag runt ze samen met haar team een bloeiende zaak waar je terecht kan voor vakantieopvang, vachtzorg, gedragsadvies en nog veel meer kattige dingen ;-)!
Nog meer cat happiness?
Steun jouw kat!
Ondersteun je kat tijdens haar hotelverblijf
Trimsalon
Combineer een verblijf met vachtverzorging
Kattentaxi
Geen vervoer voor je kat?
Geen probleem!
Gedragstherapie
Maak je kat nóg gelukkiger en boek een Zen-Consult
Oppas aan huis
Blijft jouw kat liever thuis? Wij helpen je verder!
De Petcube
Check via de webcam hoe het met jouw kat gaat
Add new comment